Google gör drag för att få fler spel till Stadia

Googles intressanta försök att komma bakom sin spelströmningstjänst Stadia fortsätter snabbt, med en nyligen aviserad ändring av hur den delar intäkter med utvecklare och utgivare.

Förändringen kommer att se till att Google ger en större andel av vinsten från spel som köpts på sin tjänst till skaparna av nämnda spel – 85 procent kommer att gå till dem, medan Google kommer att behålla 15 procent. Ändringen kommer att gälla spel som släpptes från och med den 1 oktober 2021 och är ett ganska tydligt ekonomiskt incitament.

Det kommer att pågå till slutet av 2023 och gälla de första 3 miljoner dollar i försäljning för ett visst spel, uppenbarligen, varefter saker kommer att gå tillbaka till det mindre rättvisa normala.

Utöver det tar Google också in ett system för att dela intäkter för titlar i sin Stadia Pro-serie – det är de spel du får som en del av ditt Stadia Pro-medlemskap. Google kommer att dela 70 procent av medlemskapets intäkter med spel beroende på hur mycket de spelas, vilket låter relativt rättvist.

Det finns också flera andra mindre förändringar som kommer till intäktssystemet, som alla diskuterades som en del av en grundton på Stadia vid ett Google-toppmöte kring sitt arbete med spel. Oavsett om de alla kommer tillsammans för att fortsätta locka större spel till plattformen kommer det att vara intressant att titta på.

När allt kommer omkring den 15-procentiga nedskärningen är en av de bättre intäktsdelningarna som en utgivare kan se upp, jämfört med mer typiska 30-procentskivor som tagits av konsolförlag. Till och med den berömda fördärvliga Epic Games Store tar 12 procent, så inte mycket mindre.

Leave a comment