Det är lätt att glömma att när Valve följde upp hitskytten Left 4 Dead med en uppföljare efter bara ett år, ryckte många människor att det första spelet inte hade fått stöd och fått tillräckligt med innehåll efter publicering för att motivera ytterligare ett helt inlägg i serier.

Tja, det var tillbaka 2009 och vi har absolut ingenting från Valve på det sedan, förutom små uppdateringar och kosmetiska förpackningar som torkade upp för länge sedan. Sedan dess har efterfrågan på en uppföljare ökat med tiden, och även om de kanske inte skryter om det för högt, så siktar Turtle Rock Studio effektivt på att fylla den luckan med en andlig efterträdare, Back 4 Blood.

Vi har spelat en massa av det medan det öppna betaköret, ett av några fönster där de som har förbeställt kan prova spelet och hjälpa till att finjustera det innan det släpps, och kan rapportera det medan det kanske inte har det Ventilstjärnstoft över det hela, det här ser ut som en rolig och pålitlig zombie -skjutare.

Plus en förändring

Likheterna mellan Left 4 Dead och Back 4 Blood är omedelbart slående, och det är inte bara antalet som sitter mitt i varje spels titel. Återigen kommer spelets huvudläge att se dig och tre lagkamrater försöka ta sig mellan säkra rum i en rad nivåer och slåss mot horder av odöda längs vägen.

Precis som Valves gamla skytt, finns det också speciella zombies som kommer att leka så ofta för att göra ditt liv svårare. Vissa kommer att spotta på dig och fästa dig på plats, andra kommer att ladda dig och andra kommer att explodera våldsamt vid döden – allt utformat för att du ska vara medveten när du slåss.

Du har en rad alternativ för att hjälpa dig att slå tillbaka, naturligtvis, från pistoler till hagelgevär, överfallsgevär och maskingevär, som alla kan anpassas med en rad bilagor som du kan hitta runt om i världen och köpa. Det här är en stor skillnad jämfört med Left 4 Dead som vi kände när vi spelade – genom att ta reda på vad du har på din pistol och att jämföra det med bilagorna på ett annat vapen som du hittar runt om i världen får du att tänka på din fötter och förändrar helt hur du spelar i mitten.

De stora spelmönstren är dock desamma – arbeta dig igenom och samarbeta, avvärja drag från zombies när du går och slå sedan på en blockering. Aktivera något högt eller tvinga en explosion för att öppna dig, men gör dig redo att slåss mot en mycket större hord som följd.

Det är ett beprövat system, och rytmerna fungerar bra. Dessutom är geväret mycket bättre sedan vi spelade spelet i Alpha -form – det är mer slag nu, men det känns lättare att kontrollera, med extremt generös sikthjälp på kontrollern som hjälper när du spårar mål (även om det ibland tvingar bort för mycket kontroll bort) från dig).

Mer unikt för Back 4 Blood är dess modifieringssystem, en kortbaserad vaktlista som låter dig välja några villkor för varje körning ni gör tillsammans och utsättas för några slumpmässiga utmaningar. Du kan till exempel dra ett kort som låter hela ditt lag hålla lite mer ammunition eller få 10 procent mer uthållighet. Lika mycket kan dock spelet avslöja ett kort som sträcker hela kartan i en tjock dimma för att göra att förvärva dina mål lite mer utmanande.

Det är ett system som kräver lite träning, men det är en bra idé som bör hjälpa till att hålla löpningarna fräscha och utmanande, särskilt på högre svårigheter där du är mycket ömtålig som överlevande.

Stötar på vägen

Som sagt, det finns några små varningssignaler som kommer ut från det nya Betatestet – det största av dessa är kring spelets Versus -läge. Tillbaka under de vänstra 4 döda dagarna lät ett team av överlevande göra löpningar under vilka de specialinfekterade kontrollerades av rivaliserande spelare, vilket gav komplexa strategier och bakhåll.

I Back 4 Blood är detta läge istället ett horde -läge, under vilket spelare stöter bort vågor av attacker från normala zombies och speciella fiender som styrs av det andra laget. Det är fortfarande roligt och har klart mer konkurrensfördelar än co-op-kampanjerna, men känslan av att du gör samma sak om och om igen växer upp ganska snabbt.

Turtle Rock Studios har gjort det klart att balansbegränsningar innebär att kontra kampanjer inte finns på bordet för närvarande eller sannolikt kommer att finnas i framtiden, så det här är inget som kan ändras, och det är synd. Det låter som att de speciella zombierna inte skulle ha någon chans i en kampanjmiljö, med tanke på hur många mer offensiva alternativ som är öppna för teamet av överlevande.

Det är synd, men du kan inte kritisera Back 4 Blood för hårt för vad det inte är – vad det ser lovande ut, trots allt. Det ser också ut och låter bra på PS5, där vi spelade det, med DualSense som gav bra extra feedback i eldstrider. Naturligtvis, med spelet som träffar Game Pass på lanseringsdagen, kommer det troligen att bli en större hit på Xbox.

Vi kommer att kolla in det i alla fall, för när de ojämna kanterna poleras av och Back 4 Blood är redo för sin bredare utgåva tror vi att det kan vara ett riktigt bra alternativ för samarbetsnätter med vänner, ta upp mer avkopplande plats i listan jämfört med stressfester som Call of Duty: Warzone.

Ändå kvarstår faktumet att det inte är Left 4 Dead 3, och vissa människor kan behöva vänja sig vid den idén innan de kan omfamna den för nära.

Leave a comment