FIFA släpper ut ett uttalande som slår tillbaka på EA Sports – och föreslår att det är öppet för att avsluta licensexklusivitet

FIFA har föreslagit att det är öppet för att arbeta med nya videospelföretag , eftersom spänningar ökar med EA Sports angående framtida licensavtal.

EA publicerade nyligen ett framåtblickande pressmeddelande som firade FIFA 22 som inkluderade överraskande erkännande att det övervägde att döpa om den långvariga serien, som följdes av rapporter om att samtal med sportens styrande har avstannat.

FIFA har nu svarat. Det officiella uttalandet verkar komma starkt emot EA Sports – utan att direkt hänvisa till partnern, naturligtvis – säger att det anser att fotbollsspel och esport ”måste innebära att mer än en part kontrollerar och utnyttjar alla rättigheter”.

”Teknik- och mobilföretag konkurrerar nu aktivt om att bli associerade med FIFA, dess plattformar och globala turneringar”, står det i uttalandet.

”Följaktligen samarbetar FIFA med olika branschspelare, inklusive utvecklare, investerare och analytiker, för att bygga upp en långsiktig syn på spel-, eSport- och interaktiv underhållningssektor.”

Det är inte helt klart vilka frågor som är kärnan i oenigheten, även om FIFA enligt uppgift försöker dubbla kostnaden för sina licensavgifter – 1 miljard dollar vart fjärde år – medan EA vill utöka användningen av själva licensen till videospelturneringar, NFT och andra digitala produkter. FIFA, som du kan föreställa dig, ser också det senare som en marknad för sig själv.

Eftersom EA Sports nyligen har lämnat in varumärkesansökningar om titeln ”EA Sports FC”, liksom enligt uppgift att förlänga sin koppling till spelarunionen FIFPro, verkar det som att den här inte kommer att försvinna snart.

Med det nuvarande tioåriga licensavtalet som upphör efter VM 2022, kommer vi dock att behöva hitta en upplösning under de närmaste månaderna. Håll ögonen öppna för mer.

Leave a comment