Över 25 år med PlayStation: Konsolerna och tillbehören som förändrade spelandet för alltid

Sonys PlayStation-konsollinje är över 25 år gammal. Helt galet hur tiden går, eller hur?

Den första PlayStation släpptes i Japan den 3 december 1994 och förändrade ganska mycket spelbranschen för gott. Under de mellanliggande åren har det sett bort Sega , konsoltillverkaren som kämpade mot Nintendo vid den tiden, och till och med återvänt till sin position som nummer ett i spelbranschen när PS4 slog försäljningsrekord för några år sedan.

Men resan är lika intressant som de spel vi alla spelar på vår glänsande PlayStation-konsol nuförtiden. Faktum är att PlayStation som släpptes för över 25 år sedan skulle inte ens bli företagets pilbåge på spelkonsolmarknaden. Den hade avslöjat en Play Station-maskin tre år tidigare – en som spelade både Super Nintendo-kassettspel och SNES-CD-titlar som den hade planerat i samarbete med nu konkurrenten Nintendo.

Det förhållandet föll fel vid det första hindret och spelvärlden är desto bättre för det. Sonys PlayStation-konsol var ett skott i armen på en nischad spelmarknad. När den släpptes mer allmänt, 1995, förde den med sig en ny attityd för spel. Det uppfattades inte längre som bara för barn. Spel som Wipeout använde dansmusik för ett partitur som matchade den nya målgruppen. Konsoler installerades i klubbar för en ny generation ravers. Och eftersom den första maskinen också spelade CD-skivor, blev den ett musiknav för många.

Leave a comment